Υπερτασική νόσος της κύησης & Προεκλαμψία
Τι είναι η υπερτασική νόσος της κύησης;
Είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση (περισσότερο από 140/90 mmHg) μετά τις 20 εβδομάδες της κύησης
Γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί πρόβλημα στην εγκυμοσύνη;
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Συνήθως, η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σοβαρή ή μη ελεγχόμενη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε εσάς και στο έμβρυό σας.
Μερικές γυναίκες έχουν υπέρταση και πριν την εγκυμοσύνη. Σε άλλες γυναίκες παρουσιάζεται για πρώτη φορά κατά την κύηση.
Μια πολύ σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται προεκλαμψία και μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και της λοχείας.
Τι πρέπει να κάνω εάν έχω υψηλή αρτηριακή πίεση και θέλω να μείνω έγκυος;
Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και θέλετε να μείνετε έγκυος, επισκεφτείτε τον ιατρό σας για έλεγχο. Ο γυναικολόγος σας θα θέλει να μάθει εάν η υψηλή αρτηριακή σας πίεση είναι υπό έλεγχο και εάν έχει επηρεάσει την υγεία σας. Μπορεί να κάνετε εξετάσεις για να ελέγξετε πώς λειτουργούν η καρδιά και οι νεφροί σας.
Η φαρμακευτική σας αγωγή θα πρέπει να επανεξετασθεί για να διαπιστωθεί εάν πρέπει να αντικατασταθεί από ασφαλέστερα για την εγκυμοσύνη φάρμακα. Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε για τα σημεία και τα συμπτώματα της προεκλαμψίας.
Τι είναι η προεκλαμψία;
Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης και συχνότερα στο τρίτο τρίμηνο. Είναι ένας συνδυασμός αυξημένης αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) και πρωτεΐνης στα ούρα σας (πρωτεϊνουρία). Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα και μπορεί να παρατηρηθεί στα προγεννητικά ραντεβού ρουτίνας όταν κάνετε έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης και έλεγχο ούρων.
Γιατί πρέπει να ξέρω αν έχω προεκλαμψία;
Η προεκλαμψία είναι συχνή και επηρεάζει 2-8/ 100 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι συνήθως ήπια και έχει πολύ μικρή επίδραση στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε προεκλαμψία, διότι, σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή ασθένεια. Η σοβαρή προεκλαμψία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.
Περίπου μία στις 200 γυναίκες (0,5%) αναπτύσσουν σοβαρή προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται αργότερα στην εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν για πρώτη φορά μετά τη γέννηση (συνήθως τις πρώτες 48 ώρες).
Γιατί είναι τόσο σοβαρή η προεκλαμψία;
Σε σοβαρή προεκλαμψία, άλλα όργανα, όπως το ήπαρ ή τα νεφρά, μπορεί μερικές φορές να επηρεαστούν και μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την πήξη του αίματος.
Η σοβαρή προεκλαμψία μπορεί να εξελιχθεί σε σπασμούς ή επιληπτικές κρίσεις πριν ή αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού.
Οι κρίσεις αυτές ονομάζονται εκλαμπτικές (εκλαμψία) είναι σπάνιες και εμφανίζονται μόνο σε 1 στις 4000 εγκυμοσύνες.
Ποια γυναίκα κινδυνεύει από προεκλαμψία;
Η προεκλαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη, αλλά διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν:
- Η αρτηριακή σας πίεση ήταν υψηλή πριν μείνετε έγκυος
- Η αρτηριακή σας πίεση ήταν υψηλή σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
- Είχατε προεκλαμψία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
- Έχετε νεφρική ή καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο λύκος.
- αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη
- είστε ηλικίας 40 ετών και άνω
- η τελευταία σας εγκυμοσύνη ήταν πριν από περισσότερα από 10 χρόνια
- έχετε ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) > 35
- η μητέρα ή η αδερφή σας είχαν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- έχετε πολύδυμη κύηση
Η προεκλαμψία επηρεάζει την ανάπτυξη του πλακούντα, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του μωρού σας όπως θα έπρεπε. Μπορεί επίσης να υπάρχει λιγότερο αμνιακό υγρό στη μήτρα γύρω από το μωρό σας. Εάν ο πλακούντας έχει επηρεαστεί σοβαρά, το μωρό σας μπορεί να επηρεαστεί πολύ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μωρό μπορεί ακόμη και να πεθάνει μέσα στη μήτρα. Η στενή παρακολούθηση στοχεύει στο να εντοπίσει εκείνα τα μωρά που κινδυνεύουν περισσότερο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της προεκλαμψίας;
Τα συμπτώματα της σοβαρής προεκλαμψίας περιλαμβάνουν:
- έντονος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί με απλά παυσίπονα
- προβλήματα με την όραση, όπως θόλωση ή λάμψη μπροστά στα μάτια
- έντονος πόνος ακριβώς κάτω από τα πλευρά δεξιά
- αίσθημα «καούρας» που δεν υποχωρεί με αντιόξινα
- ταχέως αυξανόμενο οίδημα του προσώπου, των χεριών ή των ποδιών
- αίσθημα έντονης αδιαθεσίας
Πώς γίνεται η διάγνωση της προεκλαμψίας;
Μια μέτρηση υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι προεκλαμψίας. Εάν η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης είναι υψηλή, θα πρέπει να ελεγχθεί ξανά για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Επίσης, θα χρειαστεί να κάνετε μια εξέταση ούρων για να ελέγξετε την ύπαρξη πρωτεΐνης. Μπορεί επίσης να κάνετε εξετάσεις για να ελέγξετε τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών σας και να μετρήσετε τον αριθμό των αιμοπεταλίων στο αίμα σας.
Τι θα γίνει αν διαγνωσθώ με προεκλαμψία;
Θα πρέπει να είστε σε στενή παρακολούθηση από τον ιατρό σας.
Η αρτηριακή σας πίεση θα μετράται τακτικά και ίσως σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για να τη μειώσει.
Τα ούρα σας θα εξεταστούν για να μετρηθεί η ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχουν και επίσης θα κάνετε εξετάσεις αίματος.
Ο καρδιακός ρυθμός του μωρού σας θα παρακολουθείται και μπορεί να κάνετε υπερηχογράφημα για τη μέτρηση της ανάπτυξης και τη διαπίστωση του «καλώς έχειν» του μωρού σας.
Είναι πιθανό να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας το ενδεχόμενο του τοκετού στις 37 εβδομάδες ή νωρίτερα εάν υπάρχουν ανησυχίες για εσάς ή το μωρό σας.
Τι θα συμβεί εάν αναπτύξω σοβαρή προεκλαμψία;
Εάν αναπτύξετε σοβαρή προεκλαμψία, ο μόνος τρόπος πρόληψης των σοβαρών επιπλοκών είναι να γεννηθεί το μωρό σας. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και ο ακριβής χρόνος του τοκετού εξαρτάται από τη δική σας ιδιαίτερη κατάσταση. Μπορεί να υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει πρόκληση του τοκετού σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, ο τοκετός χρειάζεται να γίνει με καισαρική τομή.
Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (είτε δισκία είτε ενδοφλέβια) για τη μείωση και τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης. Θα λάβετε επίσης φάρμακα για την πρόληψη των εκλαμψικών κρίσεων, εάν το μωρό σας αναμένεται να γεννηθεί εντός των επόμενων 4 ώρες ή εάν έχετε βιώσει εκλαμπτική κρίση. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθείστε στενά στον τοκετό.
Πώς αντιμετωπίζεται η προεκλαμψία;
Ο μαιευτήρας σας θα σας εξηγήσει τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κατάστασής σας. Ο στόχος είναι να περιορίσετε τις επιπλοκές για εσάς και να γεννήσετε ένα υγιέστατο μωρό.
Πώς αντιμετωπίζεται η προεκλαμψία όταν δεν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα;
Οι γυναίκες που ήπια προεκλαμψία χωρίς σοβαρά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε εξωτερική βάση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μείνετε στο σπίτι με στενή παρακολούθηση από τον μαιευτήρα σας.
Μπορεί επίσης να χρειαστεί να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού σας. Οι επισκέψεις στο ιατρείο μπορεί να είναι μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Στις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης, εσείς και ο μαιευτήρας σας μπορεί να μιλήσετε για τον τοκετό. Μπορεί να προκληθεί τοκετός (έναρξη με φάρμακα). Εάν οι ενδείξεις για το μωρό σας είναι ανησυχητικές, μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε νωρίτερα. Γυναίκες με προεκλαμψία μπορεί να έχουν κολπικούς τοκετούς, αλλά εάν υπάρχουν προβλήματα κατά τον τοκετό, μπορεί να χρειαστεί καισαρική τομή.
Πώς αντιμετωπίζεται η προεκλαμψία όταν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα;
Εάν έχετε σοβαρή προεκλαμψία, μπορεί να λάβετε θεραπεία στην κλινική. Εάν είστε τουλάχιστον 34 εβδομάδων έγκυος, εσείς και ο μαιευτήρας σας μπορεί να μιλήσετε για την γέννηση του μωρού σας μόλις η κατάστασή σας είναι σταθερή.
Εάν είστε λιγότερο από 34 εβδομάδες έγκυος και η κατάστασή σας είναι σταθερή, μπορεί να είναι δυνατό να περιμένετε για να γεννήσετε το μωρό σας. Η καθυστέρηση της γέννησης για λίγες μόνο ημέρες μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Αφήνει χρόνο για τη χορήγηση κορτικοστεροειδών (κορτιζόνες), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους πνεύμονες του εμβρύου να ωριμάσουν. Η καθυστέρηση μπορεί επίσης να σας δώσει χρόνο για να πάρετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και την πρόληψη των εκλαμπτικών κρίσεων. Εάν η υγεία σας ή η υγεία του εμβρύου επιδεινωθεί, εσείς και ο μαιευτήρας σας θα πρέπει να συζητήσετε την άμεση περάτωση τοκετού.
Τι συμβαίνει μετά τον τοκετό;
Η προεκλαμψία συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρή προεκλαμψία, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές και να εξακολουθούν να εμφανίζονται εντός των πρώτων ημερών και έτσι θα συνεχίσετε να παρακολουθείστε στενά. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε να παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.
Εάν το μωρό σας έχει γεννηθεί νωρίς ή είναι μικρότερο από το αναμενόμενο, μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση. Μπορεί να χρειαστείτε νοσηλεία για αρκετές ημέρες.
Όταν πάτε σπίτι, θα σας συμβουλεύσουμε πόσο συχνά να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και για πόσο καιρό θα παίρνετε το φάρμακό σας. Θα πρέπει να παρακολουθείστε από τον ιατρό σας για 6-8 εβδομάδες μετά τη γέννηση.
Εάν εξακολουθείτε να λαμβάνετε φάρμακα για τη θεραπεία της αρτηριακής σας πίεσης 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση ή υπάρχει ακόμα πρωτεΐνη στα ούρα σας κατά την εξέταση, μπορεί να παραπεμφθείτε σε καρδιολογό.
Θα πάθω προεκλαμψία σε μελλοντική εγκυμοσύνη;
Συνολικά, 1 στις 6 γυναίκες που είχαν προεκλαμψία θα ξαναεμφανίσουν σε μελλοντική εγκυμοσύνη.
Από τις γυναίκες που είχαν σοβαρή προεκλαμψία ή εκλαμψία:
- 1 στις 2 γυναίκες θα πάσχει από προεκλαμψία σε μελλοντική εγκυμοσύνη, ειδικά εάν χρειάστηκε να γεννηθεί το μωρό της πριν από τις 28 εβδομάδες εγκυμοσύνης
- 1 στις 4 γυναίκες θα πάθει προεκλαμψία σε μελλοντική εγκυμοσύνη, εάν χρειάστηκε να γεννηθεί το μωρό της πριν από την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης
Πώς επηρεάζει τη μελλοντική υγεία η προεκλαμψία;
Οι γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, ειδικά εκείνες των οποίων τα μωρά γεννήθηκαν πρόωρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο αργότερα στη ζωή τους για νεφρική νόσο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, εάν εμφανίσατε προεκλαμψία μία φορά, έχετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε πάλι σε μελλοντική κύηση.
Πως μπορεί να προληφθεί;
Εάν έχετε περισσότερους από έναν από τους παράγοντες κινδύνου, θα σας χορηγηθεί χαμηλή δόση ασπιρίνης μία φορά την ημέρα από τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.