Ινομυώματα μήτρας
Τι είναι τα ινομυώματα της μήτρας;
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας ή γύρω από αυτή.
Ονομάζονται επίσης «λειομυώματα» και αποτελούν τον πιο κοινό τύπο μορφωμάτων που εντοπίζονται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ινομυωμάτων;
Τα ινομυώματα διακρίνονται με βάση το μέγεθος και την εντόπιση τους.
Η FIGO (Διεθνής Ομοσπονδία Μαιευτήρων Γυναικολόγων) διακρίνει τα ινομυώματα στις εξής κατηγορίες:
- Υποβλεννογόνια: εντοπίζονται στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο). Μπορεί να εφάπτονται με το ενδομήτριο ή να κρέμονται από αυτό μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. (FIGO 0, 1, 2)
- Ενδοτοιχωματικά: αναπτύσσονται στο σώμα της μήτρας (μυομήτριο). Ποικίλουν σε μέγεθος και μπορεί να εκτείνονται από το ενδομήτριο έως τον ορογόνο χιτώνα (εξωτερικό όριο) της μήτρας. (FIGO 3, 4)
- Υπορογόνια: ανευρίσκονται κοντά στο ορογόνο (εξωτερικό τοίχωμα) της μήτρας (FIGO 5, 6). Συχνά αναπτύσσονται εκτός της μήτρας με την οποία «ενώνονται» με έναν μίσχο και για το λόγο αυτό ονομάζονται και «μισχωτά» (FIGO 7)
- Άλλα: ινομυώματα που εντοπίζονται στον τράχηλο της μήτρας ή σε άλλο σημείο του σώματος (παρασιτικά ινομυώματα) (FIGO 8).
- Υβριδικά: στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ινομυώματα, τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρη τη μήτρα και δε δύναται να ενταχθούν σε κάποια από τις προηγούμενες κατηγορίες. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι εκτείνονται από το ενδομήτριο έως τον ορογόνο της μήτρας (FIGO 2-5).
** Τα ινομυώματα με κόκκινο χρώμα είναι αυτά που ενοχοποιούνται για αυξημένη αιμορραγία στην περίοδο, υπογονιμότητα και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τι μέγεθος έχουν;
Τα ινομυώματα μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Καθώς μεγαλώνουν, μπορούν να παραμορφώσουν το σχήμα της μήτρας.
Μερικές φορές τα ινομυώματα μεγαλώνουν τόσο πολύ που γίνονται αντιληπτά ακόμη και με ψηλάφηση της κοιλιάς.
Από τι προκαλούνται;
Η αιτία της ανάπτυξης των ινομυωμάτων είναι πολυπαραγοντική.
Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα & προγεστερόνη) φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό τους.
Αν και τα ακριβή αίτια της ανάπτυξης ινομυωμάτων ΔΕΝ είναι ακόμη γνωστά, κάποιοι από τους προδιαθεσικούς παράγοντες είναι οι εξής:
- Μαύρη φυλή
- Οικογενειακό ιστορικό ινομυωμάτων
- Πρώιμη εμμηναρχή (έναρξη πρώτης περιόδου)
- Άτοκος γυναίκα
- Η κατανάλωση καφέ & αλκοόλ
- Παχυσαρκία
- Αρτηριακή υπέρταση
- Πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, τα ινομυώματα αποτελούν τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Τα τελευταία δεδομένα υποστηρίζουν ότι το 40% των γυναικών θα αναπτύξει τουλάχιστον ένα ινομύωμα μέχρι τα 35 έτη, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 70% μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν;
Στο ερώτημα αυτό ΔΕΝ υπάρχει σαφής απάντηση καθώς υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση (ή μη) του μεγέθους των ινομυωμάτων.
Σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνονται σχετικά γρήγορα, ενώ σε άλλες μπορεί να μην αυξηθούν καθόλου σε μέγεθος.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ινομυώματα τείνουν να αυξάνουν σε μέγεθος (κυρίως στο 1ο τρίμηνο), ενώ μετά τον τοκετό το μέγεθος του μειώνεται σημαντικά.
Στην εμμηνόπαυση αναμένεται να συρρικνωθούν καθώς η αγγείωση τους ελαττώνεται και το μέγεθος της μήτρας μειώνεται αισθητά.
Τι συμπτώματα προκαλούν;
Πολύ συχνά τα ινομυώματα δε προκαλούν κανένα σύμπτωμα (ιδίως όταν είναι μικρά σε μέγεθος) και ανακαλύπτονται τυχαίο στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.
Ωστόσο, όταν μεγαλώνουν σε μέγεθος ή όταν βρίσκονται εντός του ενδομητρίου (εσωτερική κοιλότητα της μήτρας) μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα όπως:
- Παράταση της περιόδου (μεγαλύτερη διάρκεια σε ημέρες)
- Αυξημένη ροή αίματος στην περίοδο
- Δυσμηνόρροια (αυξημένος πόνος στην περίοδο)
- Κολπική αιμόρροια εκτός περιόδου
- Αναιμία
- Κοιλιακό άλγος (συνήθως ήπιο σαν αίσθημα βάρους)
- Δυσπαρεύνια (πόνος στη σεξουαλική επαφή)
- Δυσκολία στην ούρηση (όταν πιέζουν την ουροδόχο κύστη)
- Δυσκοιλιότητα (όταν πιέζουν το ορθό)
- Κολικούς εντέρου (όταν πιέζουν το λεπτό έντερο)