Παρακολούθηση εγκυμοσύνης
Οι συναντήσεις μας προγραμματίζονται σε συγκεκριμένο χρόνο και προσαρμόζονται ανάλογα με την έκβαση της κύησης.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ για πρώτη φορά το γυναικολόγο μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης;
Εφόσον η γυναίκα δεν έχει κάποιο σύμπτωμα, υπάρχουν δύο επιλογές:
- Κάνετε μία μέτρηση β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG) στο αίμα και μόνο εφόσον η τιμή είναι μεγαλύτερη των 1.500 – 2.000 IU/L έρχεστε στο ιατρείο για υπέρηχο
- Περιμένουμε μέχρι να περάσουν 5 – 6 εβδομάδες από την τελευταία περίοδο (ΤΕΡ).
Τι θα μας δείξει ο υπέρηχος στην πρώτη επίσκεψη;
Στον πρώτο υπέρηχο σκοπός μας είναι να διαπιστώσουμε το «καλώς έχειν» της κύησης.
Θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για μία φυσιολογική ενδομήτρια κύηση, αλλά και να προσδιορίσουμε τον αριθμό των εμβρύων.
Αν πρόκειται για κύηση 6 εβδομάδων, θα ακούσουμε και την καρδούλα του μωρού ή τις καρδούλες των μωρών σε περίπτωση πολύδυμης κύησης.
Επίσης θα ελέγξουμε τα εξαρτήματα (σάλπιγγες και ωοθήκες) για τυχόν κύστεις ή άλλες παθολογίες.
Τι άλλο περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη;
Η πρώτη μας συνάντηση είναι πολύ σημαντική για την έκβαση της κύησης.
Εκτός του υπερήχου, θα μετρήσουμε την αρτηριακή πίεση και το σωματικό σας βάρος, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθείτε σε κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου της μήτρας (Τεστ Παπανικολάου) εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Θα συνταγογραφηθούν όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και βιταμίνες (Φυλλικό οξύ & Βιταμίνη D) για το 1ο τρίμηνο.
Επίσης θα έχουμε τη δυνατότητα να:
- Ενημερωθούμε για το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό
- Εντοπίσουμε πιθανούς παράγοντες κινδύνου για παθολογικές καταστάσεις στην κύηση και να μεριμνήσουμε κατάλληλα ώστε, αν είναι εφικτό, να αποφευχθούν
- Μιλήσουμε για κάθε σας προβληματισμό – φόβο και να λύσουμε κάθε σας απορία σχετικά με την κύηση και τον τοκετό
- Συζητήσουμε για θέματα διατροφής – άσκησης – πρόσληψης βάρους
- Αναλύσουμε το χρονοδιάγραμμα της κύησης:
- συχνότητα επισκέψεων
- αναγκαίες εξετάσεις ανά τρίμηνο
- προγεννητικός έλεγχος εμβρύου
- απαραίτητα εμβόλια στην κύηση
Πόσο συχνές θα είναι οι επισκέψεις;
Μέχρι τις 32 εβδομάδες τα ραντεβού μας θα είναι κάθε μήνα.
Έπειτα και μέχρι τις 36 εβδομάδες, θα σας βλέπουμε κάθε 15 ημέρες, ενώ στο τέλος (36 εβδομάδες έως τον τοκετό) οι επισκέψεις θα γίνουν ακόμη πιο συχνές (κάθε εβδομάδα).
Κατά τη διάρκεια της κύησης, εάν υπάρχουν ενδείξεις, ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον επισκέψεις και εξετάσεις.
Τι γίνεται στις επισκέψεις;
Στα ραντεβού μετράμε πάντοτε την αρτηριακή πίεση και το σωματικό σας βάρος.
Εκτιμούμε υπερηχογραφικά την ανάπτυξη του εμβρύου, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό. Κάποιες φορές χρειάζεται να γίνει εκτίμηση και του μήκους του τραχήλου της μήτρας.
Ελέγχουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που δόθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη και συνταγογραφούμε τις επόμενες.
Το πιο σημαντικό το αφήσαμε για το τέλος: Είναι απαραίτητο και αυτονόητο να μας αναφέρετε σε κάθε επίσκεψη τυχόν ενοχλήσεις – προβληματισμούς και ανησυχίες σας. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να βρούμε λύση στο θέμα που σας απασχολεί.
Ποιοί είναι οι εξειδικευμένοι υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη;
- Στις εβδομάδες 11-13+6 πραγματοποιείται ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας, για την ανίχνευση πιθανών χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, από εξειδικευμένο στην εμβρυομητρική ιατρική μαιευτήρα. Σε συνδυασμό με την PAPP-A και την ελεύθερη χοριακή γοναδοτροπίνη προσδιορίζονται οι τελικές πιθανότητες. Έτσι ολοκληρώνεται ο έλεγχος του πρώτου τριμήνου.
- Σημαντικές όμως για τον προγεννητικό έλεγχο είναι και οι εβδομάδες 20-23+6 κατά τις οποίες γίνεται ο υπέρηχος β’ επιπέδου, στον οποίο ελέγχεται η ανατομία του εμβρύου για τυχόν ανωμαλίες, από εξειδικευμένο εμβρυομητρικής ιατρικής μαιευτήρα.
- Τέλος, η υπερηχογραφική εξέταση Doppler 3ου τριμήνου πραγματοποιείται μεταξύ 28ης-32ης εβδομάδας. Σε αυτή προσδιορίζονται οι πιέσεις των αγγείων της μήτρας, του ομφαλίου λώρου και του εμβρύου, ενώ ελέγχεται και ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβρύου.
Ποιες άλλες εξετάσεις είναι σημαντικές στην κύηση;
- Η καμπύλη σακχάρου διενεργείται την 24η-28η εβδομάδα κύησης και αποτελεί την εξέταση ανίχνευσης του σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Ωστόσο, εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου γίνεται νωρίτερα (ακόμη και στο 1ο τρίμηνο).
- Την 28η εβδομάδα πραγματοποιείται και ο έλεγχος αντισωμάτων (έμμεση Coombs) σε Rhesus αρνητικές γυναίκες για τον αποκλεισμό πιθανούς Rhesus ανοσοποίησης της μητέρας.
- Μεταξύ 35ης & 36ης εβδομάδας διενεργείται η καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανίχνευση ή μη του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου.
- Το καρδιοτοκογράφημα χρησιμοποιείται μετά τις 34 εβδομάδες για την εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης του μωρού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνεχούς καταγραφής της καρδιακής του λειτουργίας