Card Image

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μεγάλης ανάλυσης δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση της εγκύου σε αντιβιοτικά συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για βρεφική σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (ΣΔ) και μάλιστα ανεξάρτητα από το ιστορικό της μητέρας για ΣΔ. Αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου ΔΕΝ αποδείχθηκε για τη ΣΔ που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 1.023.140 παιδιά, τα οποία παρακολούθησαν για περίπου 10 έτη. Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση ηλικία των μητέρων ήταν 28 έτη, ενώ το 3% είχε ΣΔ, το 14% είχε ΑΔ και το 51% των παιδιών ήταν αγόρια.

Η συγγραφέας της μελέτης Zelma C. Chiesa Fuxench, MD, MSCE (επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια) ανέφερε πως «η ΣΔ είναι μια κοινή δερματοπάθεια που μοιάζει αρκετά με την ατοπική δερματίτιδα ή το ατοπικό έκζεμα, καθώς και οι δύο είναι επικρατούσες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες που μπορεί να παρουσιάσουν μια χρόνια υποτροπιάζουσα πορεία. Η παθοφυσιολογία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας θεωρείται πολύπλοκη και περιλαμβάνει μια αλληλεπίδραση μεταξύ άλλων μεταξύ της γενετικής, της ανοσολογικής απορρύθμισης και των μεταβολών στη σύνθεση του μικροβιώματος του δέρματος».

Σε προηγούμενη μελέτη, η ίδια και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι η έκθεση σε αντιβιοτικά τόσο στη μήτρα όσο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 90 ημερών της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο για ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ) στα παιδιά, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος με την έκθεση σε πενικιλλίνη ακόμη και μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες δεν είχαν ιστορικό ΑΔ.

Οποιαδήποτε έκθεση σε πενικιλλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε την πιθανότητα το παιδί να εμφανίσει ΣΔ, με μεγαλύτερο κίνδυνο για βρεφική ΣΔ παρά για ΣΔ στην παιδική ηλικία. Το τρίμηνο της έκθεσης στην πενικιλλίνη δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συσχέτιση με τη ΣΔ. Ο κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος με την έκθεση σε κεφαλοσπορίνες, αλλά ήταν μικρότερος για τις σουλφοναμίδες.

Αυτό υποδηλώνει ότι η έκθεση της εγκύου σε αντιβιοτικά, ιδίως στην πενικιλίνη, μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επίδρασή στον αποικισμό του μικροβιώματος του δέρματος του μωρού κατά τη νεογνική περίοδο που οδηγεί στην ανάπτυξη της βρεφικής ΣΔ.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ερευνητικής Δερματολογίας (Society for Investigative Dermatology) στο Ντάλας των Η.Π.Α.